Hyvä paha ystävä vihollinen

Toinen uudistettu laitos
Vilho Harle
Rosebud books, Otava 2023

Johdanto

s. 14-15
Kylmä sota oli antanut Euroopalle vihollisen, jota se ei ollut itse luonut.

Luku1. ’Vihollinen’ on kiinteä osa hyvän ja pahan taistelun kokonaisuutta

’Vihollinen’ maantiedettä lyhyesti

s. 42
Peter Gayn mukaan tarve kokea sosiaalinen todellisuus polariteettien, vastakohtaisuuksien kautta on hallinut länsimäisen ihmisen henkistä rakennetta. [...] Edistyksellinen ja tantumuksellinen, totuus ja valhe, me ja he, ystävä ja vihollinen, hyvä ja paha ovat luonollisia vastakohtapareja.

Luku 3. Edmund Burke linkkinä menneen maailman ja nykypäivän välillä

Pimeyden lapsien taistelu valon lapsia vastaan

#12, s. 91
Sekä [Thomas] Paine ja Burke hyväksyivät Yhdysvaltojen itsenäistymisen ja vapaussodan. Erimielisyys koski Ranskan vallankumousta.

Luku 4. Yhdysvaltojen taistelu vihollista vastaan

Yhdysvaltojen Vihollisen alkuhistoria

s. 106
[Taft, 1912] Aion saada Meksikon hallituksen ymmärtämään, että Israelilla on Jumala, joka on valmis täyttämään velvollisuutensa.

Luku 6. Euroopan Vihollinen

’Euroopan’ ja Vihollisen kytkös

s. 189
Unionin jäsenmaiden lisäksi tähän Eurooppaan kuuluvat sellaiset demokraattiset Länsi-Euroopan maat, jotka eivät ole joko EU:n tai Naton tai kummankaan jäseniä, toisin sanoen Norja, Sveitsi, Irlanti, Islanti sekä kääpiövaltiot Andorra, Liechtenstein ja San Marino, ehkä jopa Monacon ruhtinaskunta.
s. 196
Carl Schmittin pelkistämän ja oikeaan osuvan käsityksen mukaan suvereenin valtion ominaisuutena on kyky määritellä ystävänsä ja vihollisensa.
s. 198
Mahdolliset häiriköt Euroopan rintamaassa (esim. Macron) saavat kuulla kunniansa ja palautetaan ruotuun ennen kuin ehtivät hölöttää typeryksiään enempää.

Venäjä Euroopan Vihollisena

s. 210
Euroopassa oli opittu kammoksumaan venäläistä massaa, liittämään venäläiseen kaikki kielteiset piirteet: slaavilainen velttous ja vallanhimo, primitiivisuus ja eläimellisyys, itämaisuus ja despottisuus, pakanallisuus ja pakanallinen kristillisyys.

Luku 7. Suomi hyvän ja pahan taistelussa

Karjala venäläisenä Vihollisena

s. 239
Tietty vihamielisyys karjalaisia kohtaan säilyi vielä 1990-luvulla ja tuli paikoin esiin jatkosodan jälkeen evakkojen kohtelussa.
s. 241
Karjalaisia alettiin tietoisesti tehdä suomalaisia erottelemalla heidät venäläisistä. Tämä muistuttaa prosessia, jossa aiemmin neekereiksi kutsutuista irlantilaisista siirtolaisista tehtiin valkoihoisia sisällissodan jälkeisessä Yhdysvalloissa.

Keskustelua

s. 257
Suhde Turkkiin olisi epäilemättä kiinnostava, koska turkin ja suomen välillä on ilmeisesti melkoisen vahva kielisukulaisuutta, joidenkin molempia kieliä osaavien mukaan jopa enemmän kuin unkarin ja suomen välillä.

Politiikka, Suomi