Vähän pitkää, ja usein liiankin yksinkertaista. En kuitenkaan ymmärtänyt kaikkea.
Ihmisaivot ottavat joka sekunti vastaan noin 11 miljoonaa bittiä informaatiota. Pystymme kuitenkin tietoisesti käsittelemään vain 40-60 bittiä sekunnissa, mikä vastaa suurin piirtein yhtä keskipitkää lausetta.
Tunteiden pukemisessa sanoiksi, olemme varsin huonoja. Kun niistä pitäisi kertoa, puhe tarttuu helposti kurkkuun, eikä sanoja löydy.
Gricen maksiimit:
- Määrän periaate: Älä puhu liika, äläkä liian vähän.
- Laadun periaate: Älä puhu sellaista, mitä pidät vääränä, tai mille ei ole riittäviä perusteita.
- Johdonmukaisuuden periaate: Pysy asiassa.
- Tavan periaate: Puhu selkeästi ja vältä moniselitteisyyttä.
Brittilingvisti Geoffrey Leech erotti viisi kielen funktiota. Ensimmäinen on informatiivinen eli tiedon jakaminen. Toinen funktio on ekspressiivinen, tunteista ja asenteista kertominen joko sanoin tai huudahduksin. Kolmatta funktiota Leech kutsuu direktiiviseksi, koska siinä puhe suunnataan toiselle ihmiselle ja yritetään vaikuttaa häneen. Kyse on sosiaalisesta kontrollista, jonka selvin muoto on käsky tai kehotus. Neljäs kielen funktio on esteettinen. Se näkyy selkeämmin kaunokirjallisuudessa, eteenkin runoudessa [...] Viidettä funktiota Leech kutsuu faattiseksi [oikastaan Roman Jakobson? Lisäksi tämä erottaa metakielen]
On esitetty, että ihmiskielen kehitystä ei kirvoittanut niinkään halu välittää informaatiota vaan tarve huijata lajitovereita.
Kulttuuriset taustatekijät:
- Ajatusmallit ja maailman hahmottaminen
- Mentaliteetti ja käyttäytymisnormit
- Arvot ja uskomukset
- Käsitteet ja toimintakartat